2014/08/01

Krem jaglany

Kasza jaglana, kakao, mleko kokosowe  i borówki  =  Idealne połączenie J

Pierwszym przepisem jakim chciałybyśmy się z wami podzielić jest deser z kaszy jaglanej, który może nam równie zastąpić pożywne śniadanie. Mimo, że znane są już jego różne odmiany to postaramy się pokazać wam naszą wersję. Prostota wykonania i idealny smak zachwycił nas i od tego czasu jesteśmy stałymi fankami tego przepisu. Połączenie kaszy jaglanej i mleka kokosowego daje idealny, delikatny smak. 




Przepis:
  • ¾ szkl. kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50 ml mleka krowiego
  • ksylitol lub miód
  • garść borówek
Rozpoczynamy od opłukania kaszy i zagotowania na wolnym ogniu- ok.15 min. Wody powinno być nieco więcej niż kaszy. Następnie wrzucamy jeszcze ciepłą kasze do blendera, dokładamy kolejno kakao oraz stopniowo mleko do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Do słodzenia używamy ksylitolu, w zastępstwie można użyć miodu. Blenderujemy kilka minut by krem był idealnie gładki, przekładamy do kokilek i  obsypujemy borówkami.




Aura popołudniowego słońca w ogrodzie jest dodatkowo chwilą relaksu, w zestawieniu z tak smakowitym kremem.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz